Sunday, February 19, 2012

Al-Fatahhttp://www.blogger.com/post-create.g?blogID=8859562682058166917

Tengah dengar nasyid Berjalan Tanpa Henti Untuk recharge energy balik..........Officially contract aku ditamatkan 17 April 2012. Jenuh nak mencari kerja balik..........Akan ku gagahi juga perjalanan hidup ini. Inila namanya dugaan. Kalau takde dugaan tak mencabar la yek......Insyaallah segala kepahitan dan segala keperitan sebagai penghapus dosa dan pengalaman hidup yang berharga.
Semalam dengar kuliah Dr Maza tentang sifat Allah Al-Fatah iaitu Maha Pembuka.......

Allah Pembuka Segala Macam Pintu Rahmat.......Seperti didalam doa masuk masjid

اللهم افتح لي أبواب رحـمتك
“Ya Allah, bukakanlah untuku pintu-pintu rahamat-Mu” (H.R. Muslim).

Allah juga Pembuka segala pintu-pintu kebahagian.Seseorang insan itu tidak mungkin bahagia tanpa rahmat Allah. Apabila kita bersedih balikla pada Allah kerana dia Pembuka kepada kebahagian.Seperti daam doa keluar masjid

وافـتح لـي أبـواب فضلك

waf tahlii abwaaba fadhlik.

“Dan bukakanlah untukku pintu-pintu karunia-Mu”

Allah juga Pembuka segala pintu rezeki. Tanpa keizinannya kita tidak akan menikmati rezeki yang kita nikmati hari ini.

Allah juga Pembuka segala pintu ilmu. Segala ilmu adalah dalam pengetahuanNya dan dengan izinnya segala ilmu sains dan teknologi diperolehi.

Ya Fatah...Dengan namaMu akan pohon jauhkanlah aku dari kedukaan kerana terlalu mengharapkan manusia. Jauhkanlah aku dari kedukaan yang perpanjangan. Dia nampak sempurna untuku tapi Kau lebih mengetahui apa yang terbaik untukku.

Ya Fatah...Dengan namaMu akan pohon bukalah pintu rezekiku seluas-luasnya....Aku benar-benar memohon Ya Allah. Aku tidak mahu menyusahkan sesiapa. Cukuplah aku menyusahkan ibuku dahulu. Mungkin silapku kerana tidak menghargai peluang yang Kau berikan. Janganlah Kau hukumku kerana kebodohanku. Ampunkanlah Ya Rabb.

No comments:

Post a Comment