Sunday, January 22, 2012

Ujian

Hmmmmm...............Cuti diabiskan dengan membaca buku2 yang dibeli dan juga mengadap facebook.......Buku yang dibaca Tip-tip Cemerlang Daripada Quran dan Mohonlah Hanya PadaNya.....Aku terkasima dengan penulis Mohonlah Hanya Padanya yang tidak pernah berputus asa untuk sentiasa bermohon pada yang Esa untuk menyembuhkan anaknya yang tidak dapat berjalan akibat kemalangan selama 5 tahun. 5 tahun bukan suatu tempoh yang singkat. Ia sudah tentu menguji kesabaran siapa yang menerima dugaan sedemikian.

Nyata tempoh penantian tidak sia-sia kerana anaknya boleh berjalan kembali. Oleh demekian sentiasa bersangka baik dengan Allah. Allah lambat mengakbul doa bukan bererti Allah tidak mendengar. Sebenarnya Allah mahu mendidik kita supaya sentiasa dekat padaNya.
Ketika Allah rindu pada hambaNya, Ia akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yang isinya adalah ujian. Dalam hadits qudsi Allah berfirman: " Pergilah pada hambaKu lalu timpakanlah b'bagai ujian padanya kerana Aku ingin m'dengar rintihannya " ( HR Thabrani dari Abu Umamah ).
Ujian sakit itu menyedarkan kita tentang kelemahan diri. Dia mahu mendidik kita agar sentiasa membasahi bibir dengan zikrullah dan kembali merindui kasih sayang-NYA.

No comments:

Post a Comment