Wednesday, March 2, 2016

Belajar dari Pakcik Surat Khabar

 Teringat satu kata-kata belajar daripada masa lepas supaya ianya menjadi pendoman kepada kita di masa hadapan. Learn from past,live in present and hope for the future. Lalu saya teringat suratkhabar. Eh akak ni kenapa suratkhabar dikaitkan dengan past,present dan future.Sapa pandai akak bagi hadiah? Didalam suratkhabar ada cerita lepas yg suka dan duka, present ada rancangan tv terkini dan future rumah-rumah yang besar untuk dibeli. Belajar daripada masa lampau. Sekiranya anda ada melakukan kesilapan belajar untuk tidak membuat kesilapan yang sama.Jika ada perkara yang suka belajar mengunakan pengalaman sebagai kekuatan. Belajar redha dan lupakan perkara yang lampau yang menyakitkan kerana diri anda juga yang sakit nanti.Jadikan pengalaman lepas untuk anda perbetulkan keadaan. Belajar untuk hidup dalam masa kini. Kerana masa kini adalah pilihan anda. Jika anda memilih terlalu berhibur sehingga tidak merancang masa hadapan anda, anda juga yang rugi.Dan perancangan masa hadapan tersebut hendaklah meletakan Allah sebagai matlamat anda.

" Berusahalah meraih apa-apa yang bermanfaat bagimu, mintalah pertolongan kepada Allah dan jangan bersikap lemah.
Jika musibah menimpamu, janganlah katakan : Seandainya aku melakukan ini dan ini tentu hasilnya akan begini dan begini. Akan tetapi katakanlah : " Ini adalah takdir Allah, apa yang di kehendaki- Nya pasti terjadi." Sebab berandai - andai itu dapat membuka pintu kejahatan setan."  ( Hadits riwayat Muslim (6945) dari Abu Hurairah )

Sebenarnya perkara yang paling penting adalah live in present. Kerana hidup adalah pilihan.Jika salah pilihan dan tidak berlandaskan akhirat anda juga rugi.Berlandaskan akhirat itu apa akak?   Berlandaskan akhirat adalah membuat sesuatu bertunjangkan Allah. Belajar letakkan matlamat yang tinggi dalam hidup anda.Hatta 10 sahabat yang dijanjikan syurga adalah hartawan dan dermawan. Mereka dijanjikan syurga tetapi adakah mereka tidak beramal dan melengahkan diri untuk beramal.Tidak sebaliknya mereka saling berlumba dalam membuat kebajikan. Bak kata Pak Najib dalam belanjawan FasatibulKhoirot. Hatta Umar r,a, cemburu dengan Abu Bakar kerana masuk Islam terlebih dahulu.

" Dan setiap umat mempunyai kiblat yang dia menghadap kepadanya. Maka berlumba-lumbalah kamu dalam kebaikan.Dimana saja kamu berada,pasti Allah akan mengumpulkan kamu semuanya.Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu" - (Surah Al-Baqarah :Ayat 148)

Kalau tidak capai impian kita nak buat apa kak? Berkurung seharian menangisi takdir? Tidak sekali sama sekali tidak. Kita kena belajar daripada masa kesilapan lampau tentang apa yang perlu diperbaiki. Untuk perbaiki apa yang tidak betul perlu kepada ilmu sebenarnya. Menuntut ilmu dalam Islam adalah satu jihad sebenarnya. Pernah sekali akak tertampar dengan ceramah Tariq Ramadhan yang mengatakan kita perlu ada displin dan berprinsip dalam hidup. Displinkan diri anda dengan membaca dan menuntut ilmu. It is no point when you come here and go back still watching t.v. and playing video game too much. Fuh terasa merah pipi kena tampar berkali-kali.Siapa itu Tariq Ramadhan pergi buat homework google search sendiri. Senyum tanda aman.
 Abu Darda berkata " Jika saya belajar sesuatu masalah maka perkara itu lebih saya sukai daripada bangun solat malam". Mentelaahnya ilmu sama dengan bangun solat malam. Namun awas ilmu yang dituntut juga hendaklah bertunjangkan Allah juga baru ada keberkahan dalam ilmu yang dituntut.Malah surah pertama yang turun kepada Baginda s.a.w. Surah Al-Alaq

 " Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang menciptakan" - (Surah Al-Alaq : Ayat 1)

Disini menunjukkan bahawa ilmu amat penting. Dengan seni hidup menjadi indah,dengan ilmu hidup menjadi mudah dan dengan agama hidup menjadi terarah.-Hamka-Jelas hiburan tidak salah cuma tidak boleh berlebihan dan bercanggah dengan syariat.. Akak suka dengan kata-kata Hamka.Kalau hidup sekedar hidup, Babi di hutan juga HIDUP, Kalau bekerja sekedar bekerja, kera juga bekerja.(BUYA HAMKA). Kata-kata Hamka ini agak pedas tetapi ada kebenaran. Manusia dipilih untuk menjadi khalifah untuk mentadbir bumi. Akal manusia ini amat hebat sebenarnya sekiranya digunakan sepenuhnya.Malah yang membezakan kita dengan makhluk yang lain adalah akal. Kita boleh tentukan apa yang baik dan buruk melalui akal fikiran kita.

 Setiap malam kita perlu muhasabah diri kita apa yang kita hendak capai dalam hidup kita. Tetapkan matlamat kita apa yang kita kehendaki dan sekiranya tidak tercapai recheck balik dimana tidak kena.Bercita-citalah tinggi sehingga sampai ke awan dan jadikan cita-cita tersebut sebagai hamparan ke syurga.Jangan pernah berputus asa jika cita-cita anda tidak kesampaian. Selalu orang yang betul-betul berjaya gagal berkali-kali dalam hidup. KFC pernah direject berkali-kali, Thomas Edison gagal sebanyak seratus kali baru tercapai cita-citanya dan Walt Disney pernah banyak kali gagal dalam menyampaikan ideanya.Sucess is not a destination it is a journey. Jadi apa cita-cita akak? Opss rahsia. Cuma akak minta korang doakan cita-cita akak tercapai supaya akak dapat jadikan cita-cita akak hamparan hingga ke syurga. Senyum tanda aman.


No comments:

Post a Comment